Esteu aquí: Inici PÀGINA TRANSPARÈNCIA L'edifici Can Freixedas, seu del Consell Comarcal

L'edifici Can Freixedas, seu del Consell Comarcal

Consell Comarcal de l'Alt Penedès

Servei de Comunicació i Servei de Protocol - Contacte

 

 Can Freixedas - Casa Font-rodona

Programa "Interiors de Vilafranca" - Penedès TV (maig 2015)

 

Aquest edifici, conegut primer amb el nom de Casa Font-rodona i després amb el nom de Can Freixedas (perquè era propietat de la família Freixedas), és una construcció de notable valor cultural i artístic, i està catalogat dins el “Pla especial i catàleg del patrimoni històrico-artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès”. Es tracta d’un edifici modernista, amb persistència d’elements historicistes d’arrels medievalistes.

Estava destinat a habitatge familiar i a cellers, i va ser inaugurat l’any 1881 i ampliat l’any 1903 per l’arquitecte Antoni Serrallach i Fernández-Periñan. D’entre l’obra de Serrallach, destaquen el col·legi i la capella de les Carmelites de la Caritat, al carrer de Betlem de Barcelona, i la restauració del monestir de Sant Pere de Camprodon.

L’edifici de Can Freixedas té una superfície total de 1.538 m2; consta de semisoterrani (destinat antigament a celler), planta baixa, entresol, planta primera (planta principal), planta segona (golfes) i pati posterior. Com a elements singulars, hi ha la façana (amb portals d’arc trilobat, que podrien ser obra de Santiago Güell) i els balcons. Els balcons són de ferro forjat i la balconada principal, que té forma d’arc rebaixat, està decorada amb una vidriera emplomada. També cal destacar el saló lateral de la planta primera i la galeria posterior.

 

 

El saló és un dels espais interiors més interessants del modernisme vilafranquí; és de grans dimensions (150 m2) i està decorat amb pilastres, un rosetó central que emmarca un gran llum, i guixeries de relleus florals amb bustos femenins a les cantonades. La galeria va seguida amb arqueria de mig punt i està decorada amb vitralls.

A la sala de plens s’hi exposa permanentment el fons d’art del Consell, que està format per les peces següents: el tapís Norma, de Ricard Clausells; el quadre Bosc, de Joan Bosch; un conjunt de quatre quadres de Joan Descals, titulats Exili, Caiguda, Collita i Himne d’Hivern i inspirats en el recull poètic El Vendaval de Pere Gimferrer, i, finalment, l’escultura Desesperació i Esperança (Catalunya), de Josep Ricart.

L’any 1992, quan el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va adquirir Can Freixedas, l’edifici amenaçava ruïna i es feia difícil la seva rehabilitació i restauració per part de particulars. El Consell Comarcal va començar aquell mateix any les obres de rehabilitació –que no es van aturar fins al desembre de 2002- i hi va traslladar la seva seu a la primeria del mes de gener de 1993.

L’obra de rehabilitació més important ha estat el canvi progressiu de tots els forjats de l’edifici (biques, terres i sostres). També es va refer la teulada i es van substituir els voladissos de la façana principal. Es van obrir diversos lluernaris per fer arribar la llum a les diferents dependències i es va construir una escala principal que dóna accés a totes les plantes. També va caler arreglar els arcs, les fusteries i les guixeries del saló lateral (sala de plens) i la galeria posterior.

A més de ser seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Can Freixedas acull també l’Oficina d'Acció Ciutadana del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, que està situada als baixos de l’edifici.
 

 

   Més informació a: Can Freixedas. Història d'una casa modernista, Pere CERVERA

   BOLET i Marc MORALES FERNÁNDEZ, Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Institut

   d'Estudis Penedesencs i Edicions i Propostes Culturals Andana, SL, 1a edició 2009

 

 

  • Envia-ho
  • Imprimeix-ho


Benvinguts i benvingudes a la web del
Consell Comarcal de l'Alt Penedés


Desenvolupada per SEMIC Internet

Consell Comarcal Alt Penedès

Dades de contacte

Consell Comarcal de l'Alt Penedès
NIF: P-5800013-D

Carrer d'Hermenegild Clascar, 1-3
08720 Vilafranca del Penedès

Tel. 938 900 000
oac@ccapenedes.cat